Tuesday, 6 March 2012

Alhamdulillah....

3 comments
Assalaamualaikum...

Sudah lebih tiga bulan aku tidak menjengah blogku ini. Hari ni baru berasa hendak menjuguk,kot kot dah tak ada. Tapi syukur pada Allah, ada lagi blog ni. Takut -takut kena erased je sebab tak aktif. Bercakap tentang bab syukur, saya teringat kata-kata Syeikh Zainal Abidin dalam kitab tauhidnya yang mashyur, Aqiidatun Naajiin, bahawa serendah-rendah syukur ialah memuji Allah dengan lidah manakala setinggi-tinggi syukur pula ialah mengembalikan semula segala kurniaan Allah taala termasuk seluruh anggota badan kita zahir dan batin kepada Allah Taala dengan jalan melakukan taat dan menjauhi maksiat. Syeikh Ali Assobuuni pula dalam tafsir menjelaskan bahawa ayat pertama surah Fatihah ialah ayat yang menyatakan tentang segala kepujian hanya bagi Allah tuhan sekalian alam. Selepas Allah menyebut namaNya dalam basmalah, Dia terus pula memuji diriNya. Syeikh Ali menyatakan bahawa ayat tersebut adalah ayat penyata dari segi zahirnya (jumlah khabariyyah), tetapi secara tersiratnya ia adalah Jumlah Insyaaiyyah, yang bermaksud "katakanlah: segala puji.....hingga akhir ayat. Itulah ketinggian kalimah Allah yang kaya dengan  segala yang tersurat dan tersirat. Memuji Allah ialah permulan yang haqiqi yang perlu dilakukan setiap kali kita membuka bicara sesuai dengan ajaran Allah dalam kitabNya Al-Quran itu.

Wallaahu A'lam.
 

pOndoK BarU suMbanGaN YB..

pOndoK BarU suMbanGaN YB..

mAsJiD kOTa dAmANSArA...

mAsJiD kOTa dAmANSArA...

kEBAKaRAN juGaK..

kEBAKaRAN juGaK..

gAmBAr sEKoLAhKU...mERAH kUNiNG tuUUU..

gAmBAr sEKoLAhKU...mERAH kUNiNG tuUUU..

KANTiN sEKOLahLa..

KANTiN sEKOLahLa..

gURu aGAmA sEDANg mEETiNG

gURu aGAmA sEDANg mEETiNG

BlOK sEKoLAh..

BlOK sEKoLAh..

MaSjiD HaMZaH BaTu CaVeS..

MaSjiD HaMZaH BaTu CaVeS..

mURiD yANg bAiK...

mURiD yANg bAiK...

Ni hUkM dARi LuAr.....

Ni  hUkM dARi LuAr.....

depaN zOoo...

depaN zOoo...

dAri ataS baNguNan

dAri ataS baNguNan

oRanG kuAt SurAu Ni

oRanG kuAt SurAu Ni

mASJi bNDr bARu sG bULOh..

mASJi bNDr bARu sG bULOh..

pROgRAm kESeLamAtAn KEBaKArAN

pROgRAm kESeLamAtAn KEBaKArAN

Xda OraNg Pun TePi SeKolaH..

Xda OraNg Pun TePi SeKolaH..

kANTiN jUGAK...

kANTiN jUGAK...

mEEtiNG jUGaK dAA..

mEEtiNG jUGaK dAA..

KetA SapA ni...

KetA SapA ni...

LegaR LuaR...CaNtikKaN??

LegaR LuaR...CaNtikKaN??

Ni pUN sAMA..

Ni pUN sAMA..

sUrAU huKm...tEnANg jE...

sUrAU huKm...tEnANg jE...

PanDaiKe bAwa BaS DiK..

PanDaiKe bAwa BaS DiK..

mY suraU...

mY suraU...

meeTiNg suRau dAA..

meeTiNg suRau dAA..

BahAGiAN dALaM mASJiD...

BahAGiAN dALaM mASJiD...

lATiHaN mEmAdAm...

lATiHaN mEmAdAm...

dEpAn sEKoLAH...xDA oRAnG

dEpAn sEKoLAH...xDA oRAnG

YanG NaMpAk Tu The StoRe..

YanG NaMpAk Tu The StoRe..

ni aNAk bUAhKU yAnG bARu oPERAtiON....

ni aNAk bUAhKU yAnG bARu oPERAtiON....

JoM JoM Jom...Jom Heboh HebOh

JoM JoM Jom...Jom Heboh HebOh

BaHagiaN LuAr...

BaHagiaN LuAr...

My pREnD...

My pREnD...

Posing yE.....

Posing yE.....

dEpaN Aaa FaMoSa MelakA

dEpaN Aaa FaMoSa MelakA

mY nepHeW iS praYinG..

mY nepHeW iS praYinG..

my BesT pReNd..

my BesT pReNd..

bAHaGiAN tEPi mASJiD

bAHaGiAN tEPi mASJiD

gUrU pUlA mEMaDaM..

gUrU pUlA mEMaDaM..

pRa SEkOLAh..

pRa SEkOLAh..

pARKiNG kERETA

pARKiNG kERETA

dAh oK SiKiT...

dAh oK SiKiT...

tEkA kAt mAnA...

tEkA kAt mAnA...

Ni Pun SaMaaa..

Ni Pun SaMaaa..

pANgSAPUri sG bESi...TiNGGiNYEr..

pANgSAPUri sG bESi...TiNGGiNYEr..

AlhAmdUliLLah...seMakiN Ok...

AlhAmdUliLLah...seMakiN Ok...

Ni kaT MelaKa juGa..

Ni kaT MelaKa juGa..

mAsjiD sG beSi

mAsjiD sG beSi